Baltic Jazz 2012 – Dag 1 i pulkan

Siberian Jazzband på Pre Opening Concert i Tältet.

Baltic Jazz 2012 första kväll lider mot sitt slut. Det har varit fart och fläng bakom kulisserna, men det fina med festivalarrangemang är att publiken för det mesta är fullständigt ovetande om all dramatik, och så ska det vara. Den har kommit för att lyssna på god musik, äta, dricka, njuta, ha det roligt. Den ena musikerguiden Victor har i dag per telefon försökt guida en artist som tappat bort sig i Västanfjärds skogar på väg till spelningen – på ett ställe som inte heller Victor vet var det finns. Thomas har försökt få tag på en annan, som varken dök upp till soundchecken eller till sin inkvartering för att avhämta rumnycklarna. Tillsammans med chauffören Johan har vi jagat en segelbåt med VIP-gäster och en orkester, som inte kunnat bestämma sig för i vilken kaj de ska lägga till.

Fredi Lunden från The Capital Beat har sitt pass väntande.

I övrigt gick en stor del av min dag till att plötsligt börja jaga ett extra trumset efter att det uppdagades att teknik- och ljudfirman har ett för litet. Med ovärderlig hjälp av kanslipersonalen fick vi plötsligt tag på ett och lyckades till och med få det till konsertplatsen med en hel halv timme till godo innan spelningen. Avsaknad av handdukar för artisterna och tillräckligt med vatten backstage är problem vi tampas med varje år och som alltid måste lösas på något sätt. Det hör liksom till. Samt en uppsjö andra små fadäser, kommunikationsmissar och misstag. Förhoppningsvis är detta ändå något som ingen i publiken lagt märke till.

DDT Jazz Band och Antti Sarpila.

Musikaliskt är det med tanke på kommentarerna kanske Siberian Jazz Band och HooDoo Revue med Marjo Leinonen som solist som publiken allra mest tagit till sina hjärtan i år, och såvitt jag har hört var också Kimitoön Singin and Swingin populär. Ett verkligt välkommet tillskott i år var bluesbanden på Open Stage på Jazzgatan. I kväll var också kvällen då eldsjälen Magi Kulla tog farväl och meddelade att den enda funktion hon i framtiden kommer att ha inom festivalen är som artist. Vi tackar och bockar och kan knappast tacka för mycket.

Så här körde vi i dag, och i morgon fortsätter vi!

Jo Stance med bland annat Johanna Försto och Timo Lassy på scenen under Baltic Blues.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Art & Music

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s