A whole new ballgame?

Det var en trött och uppgiven Jyrki Katainen som höll presskonferens i dag. Efter upprepade dagar av icke-uttalanden tvingades han meddela att de röda i enad front marscherat ut från regeringsförhandlingarna.

Redan från början var det klart att Samlingspartiet inte hade någon lätt sits att som statsministerparti försöka koka ihop en soppa som skulle falla de socialt och ekonomiskt betydligt rödare partierna Sannf, Sdp, Vf och De gröna på läppen. Sannfinländarna blåste av spelet tidigt pga Portugalfrågan och det var väl mest en tidsfråga när Vänstern skulle ge spelet förlorat. Att Sdp också skulle dra fingrarna åt sig var betydligt mer överraskande. Man skulle ju tro att de efter fyra års ökenvandring i opposition nu skulle vara sugna på regeringsarbete. Tydligen var ändå Katainen & co:s ekonomiska linjedragningar för tuffa för sossarna att svälja. Eller tvärtom: Vänsterns krav var för tuffa för Samlingspartiet att tillmötesgå.

Katainen har inte mycket att fira för i dag.

Den stora frågan är naturligtvis: vafan händer nu? Katainen har kontaktat Centerns ledning om regeringssamarbete. Centern har visserligen redan tydligt signalerat att de inte är intresserade av regeringssamarbete, men situationen nu är dramatiskt förändrad sedan riksdagsvalet. Nu har Centern en chans att stiga fram som en räddare i nöden och se till att det blir en regering trots allt. Det skulle vara ytterst överraskande om Centern lät den här möjligheten gå till spillo, när de nu på katastrofens brant kallas fram från bakersta ledet för att ta till vapen i slaget om Finlands framtid. Men frågetecken nummer två heter sedan De gröna. Besynnerligt nog har alltså de två stora förlorarna i valet – Centern och De gröna – som båda frivilligt redan satt sig i opposition – stigit fram som de viktigaste klossarna i regeringsbygget.

Kiviniemi kan få chans att skjuta skarpt igen.

En regering med Saml, C, Gröna, Sfp och Kd skulle ge en trygg majoritet på 108 platser i riksdagen – och på samma gång en återgång till så gott som samma borgerliga regering som vi haft de senaste fyra åren. Men kruxet här är De gröna. Deras medverkan i den borgerliga regeringen fick ett snöpligt resultat i riksdagsvalet – vill de göra samma sak igen. Å andra sidan är premisserna helt annorlunda nu. De grönas två knäckfrågor är att inga nya tillstånd för kärnkraftverk ska beviljas och att Finland får en klimatlag. Klimatlagen ser rätt realistisk ut, i och med att klimatfrågor nu har fått en alldeles egen arbetsgrupp. Under den förra mandatperioden beviljades två kärnkraftstillstånd, så även om det finns planer på ett tredje, torde Saml och C kunna leva utan att ett dylikt tillstånd beviljas under de kommande fyra åren. Så på så sätt har De gröna ryggen ganska fri.

Sinnemäki behöver har en hel del att fundera över.

Men om Gröna eller C väljer att inte gå med i förhandlingarna, har Katainen en ytterst knepig sits. Den enda räddningen är i så fall att böja sig i fråga om Portugal och kalla in Sannfinländarna till bordet ånyo – men med tanke på Katainens stoiska envishet i fråga om krispaketen, känns det som ett avlägset alternativ. En regering utan De gröna, men med Centern skulle ge 98 riksdagsplatser för regeringen – och vi skulle alltså få en minoritetsregering, också det är ett rätt otänkbart alternativ. Den skulle ha oerhört svårt att få igenom beslut och i sinom tid falla i en förtroendeomrösting.

Så om Centern eller de gröna tackar nej, är det närmast till hand att Katainen blir tvungen att skippa drömmarna som statsministerskap och lämna över staffettpinnen till Jutta Urpilainen – and then we have a whole new ballgame.

Advertisements

Leave a comment

Filed under In the News, Ponderings

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s