Just Like a Man – fullgod kabaré

Jag såg ikväll Blaue Fraus föreställning Just Like a Man och tyckte, Ny Tids sågverk till recension till trots, att det var en behaglig och underhållande kabaréföreställning. Det var knappast djupt eller ens insiktsfullt, men hej, ensemblen hälsar ju ren i början publiken välkommen till en kabaréföreställning. Vill man med våld söka stora betydelser i den, blir man nog besviken. Vill man istället njuta av personliga, ibland humoristiska, ibland väldigt välsjungna, versioner av musik av Lou Reed, Bob Dylan och Leonard Cohen, blir man däremot glad.

Insprängt mellan musiknumren finns, visserligen väldigt lösryckta, funderingar kring dessa artister, tydligen personligen skrivna av ensemblen. Dessutom leker man lättsamt med manlighetsbegreppet utan att någonsin predika eller bli pretentiös. Det är gjort med glimten i ögat och är knappast menat att tas allt för allvarligt. Jag gillar att ensemblen inte försökt göra det hela till mer än det är, en liten kvälls fundering över varför dessa tre manliga ikoner blivit så inflytelserika och vad de väcker för tankar om manlighet och kvinnlighet. Det här är inget underlag för någon genusdebatt, och jag gillar att man kunnat ta sig an projektet som en liten hyllning till manligheten, hur den nu sen ser ut för var och en, eller kanske snarare en liten hyllning till alla dessa män och kvinnor och de där någonstans emellan som försöker komma underfund med manlighetens mysterium. Dessutom gillar jag att man inte gått in för att läsa in för mycket i de tre artisternas lyrik eller ens försöker sig på att analysera den. Musiken och orden får stå för sig själva. Det är ledigt, chosefritt, ärligt och för det mesta helt enkelt ganska kul.

Den bisarra koreografin som snarast ser ut som teaterhögskole-elevers övningar blir jag inte klok på, men inte stör den mig nämnvärt heller.

Nä, ta och lägg de akademiska genusglasögonen på nattduksbordet en stund och dra rumpan till de sista föreställningarna av Just Like a Man på Klockriketeatern/Dianascenen och njut av lite harmlös kabaré, vetja.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Art & Music

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s